Igaz, nem ez a legismertebb német karácsonyi édesség, de talán ezt készíthetjük el a legkönnyebben. A Heidesand a legtöbb német családban a Stollenhez és a Pfefferkuchenhez hasonlóan elmaradhatatlan kelléke a karácsonynak - olyan, mintha Magyarországon nem lenne valahol bejgli.
Családom Heidesand-receptje következik, a hozzávalók:
- 750 gramm liszt
- 555 gramm vaj
- 190 gramm porcukor
- 3 csomag vanillincukor
- csipetnyi só
Mint fent is említettem, nem sok egyszerűbb sütemény létezik ennél. A vajhoz hozzáadjuk a porcukrot és elkeverjük. A liszt kétharmadát is hozzáadjuk, majd továbbkeverjük. A maradék lisztet belegyúrjuk a tésztába. Ha a tészta összeállt, 3-4 cm átmérőjű rudakat formázunk belőlük. Ha a rudak megvannak, kristálycukorban megforgatjuk őket. Ezután a rudakat addig hűtjük (teraszon/erkélyen, hűtőben, ha befér), amíg jóformán meg nem keményednek. Azért teljesen kemények ne legyenek, mert ezután kábé félcentis szeleteket vágunk belőlük. A kis Heidesand-szeletkéket 150 fokon körülbelül 18-20 percig sütjük - a lényeg, hogy a végére szép aranybarnák legyenek.
Ha megcsináltad: hogy sikerült és hogy ízlett?