HTML

Berliner

Blog Berlinről, Németországról és néha majd a currywurstról is. Napi sajtószemle és egy csomó minden a híreken túlról. Nena-klipeket közreadni nem fogunk, Hape Kerkelingről lehet szó. Rajongj értünk Facebookon!

Lájkolj!

Miről írt ma a német sajtó? 2009. december 11.

2009.12.11. 11:14 bukovics


 
+ A PRO7 tévécsatorna letett arról a műsortervéről,
amiben öt egyetemistának minél hamarabb meg kellett volna dugnia ötven férfit/nőt. Az „50 pro Semester” műsor talán még Benkőnél is szórakoztatóbb lett volna, de egyházi és politikai nyomásra, valamint „a társadalmi vita hatására” a PRO7 végül egy későbbi időpontra halasztotta a műsorkezdést. A műsort ellenző taz cikkében arról ír, hogy az egyetemisták szexéhes hordaként lettek volna beállítva, nem pedig tudatos polgárokként, akik ha kell, kiállnak érdekeikért és a bolognai rendszer és a tandíj ellen tüntetnek. Nemcsak a balos napilap, a diákság is felháborodott: „a hétköznapjaink mellékállásokból, kemény tanulásból és az előadótermekben lévő helyekért folyó harccal telnek”. A csatorna sajtószóvivője szerint a műsor „szappanopera lett volna fiatalokkal, akik élvezik az életet, a szerelmet és persze a szexet is”. A bajor CSU-s családügyi miniszter erre így reagált: „nagyon rossz üzenet az a nézők számára, ha a nők és férfiakat szextárgyakká degradálják”.

+ Nehéz napjai lesznek Angela Merkelnek. Először is: a kancellárnak a koppenhágai klímacsúcson az EU-államok vezetőivel együtt konkrét célokat kell elfogadnia klímavédelem-ügyben, majd ezeket Kína és az USA torkán is le kell nyomniuk. Ha ez nem sikerül, a csúcs kudarcot vallott – Merkel is. Másodszor: pénteken dönt a német parlament felsőháza, a Bundesrat a koalíciós kormány első nagyobb projektjéről, miszerint rövid időn belül fizessenek kevesebb adót a szülők, örökösök, vállalkozók és vendéglátók. Hogy meglesz-e a többsége Merkelnek, az minden, csak nem biztos: a CDU-FDP irányította Schleswig-Holstein egyenesen a szavazás bojkottjával fenyeget. A kancellár mindent vagy semmit játékáról bővebben a Spiegelben lehet olvasni.

+ Vita a minaretekről még mindig: Gerhard Schröder exkancellár cikket írt a Zeitbe, amiben nem érti, mi a problémája az embereknek a muzulmánokkal: „Az iszlám nem politikai ideológia, hanem egy békés vallás. Erről szól a Korán is.” Schröder szerint Európa még mindig tudatlanul és félve néz a muzulmánokra. A FAZ-ban Necla Kelek, egy török származású szociológus válaszol neki. Kelek szerint Schröder nem érti, hogy az iszlám egy „rendszer”, több az Allahba vetett hitnél, a vallási fanatizmus melegágya. Szerinte az exkancellár igyekezete árt a szekuláris muszlimok felvilágosító munkájának: „Én nem értek a gázvezetékekhez, ezért nem is írok róluk. Az iszlámról írok, és remélem, Gerhard Schröder elhiszi, hogy az nem az, ami a félhold árnyékából látszik.” Közben a Berliner Morgenpost egy friss ezerfős felmérés alapján megírta, hogy a berliniek 53%-a elutasítja a minaretépítés tilalmát, míg 40% támogatja.

+ És egy ajánló a végére. A taz honlapján élőben tudósít a koppenhágai klímacsúcsról, kintről és bentről egyaránt. 

Szólj hozzá!

Címkék: média iszlám angela merkel sajtószemle taz faz spiegel morgenpost gerhard schröder

A bejegyzés trackback címe:

https://berliner.blog.hu/api/trackback/id/tr411590046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása