HTML

Berliner

Blog Berlinről, Németországról és néha majd a currywurstról is. Napi sajtószemle és egy csomó minden a híreken túlról. Nena-klipeket közreadni nem fogunk, Hape Kerkelingről lehet szó. Rajongj értünk Facebookon!

Lájkolj!

Miről írt ma a német sajtó? 2009. december 8.

2009.12.08. 16:40 bukovics

  
+ Egymillió új állást ígér a szélessávú internet kiépítésének hatásaként Rainer Büderle gazdasági miniszter - írja a Spiegel.de. Az FDP-s politikus (a dpa fenti felvételén is ő látható) 40 milliárd eurót akar költeni arra, hogy egész Európát kiépítse szélessávú internettel. Az egymillió új állás harmada jutna Németországra, és kábé tíz év alatt jönne létre a dolog. Az IT-szektor örül, és több pénzt kér kutatás-fejlesztésre. Egy amerikai tanulmány szerint ráadásul a modern információs és kommunikációs technológiáknak köszönhetően 2020-ig akár 25%-kal is csökkenhet a szén-dioxid kibocsátás - kíváncsi lennék, hogyan.

+ Berlin szereti magát zöld metropolisznak nevezni – legalábbis ami a fák és zöldterületek számát illeti. Most már azzal is dicsekedhet, hogy környezetvédelmi kérdésekben is szerepel Európa legzöldebb városai között. Leginkább skandináv városok előzik meg a nyolcadik helyen álló Berlint egy kutatóintézet felmérése alapján készült listán. A Green City Index összeállításakor a város szén-dioxid kibocsátását, energiaellátását, épületeit, közlekedését, víz- és levegőminőségét, hulladékhasznosítását és környezetvédelmi politikáját vették figyelembe. A lista első helyén Koppenhága áll, Budapest tizenhetedik, Varsó és Lisszabon között. Bővebben erről a Berliner Morgenpost számol be.

+ Bíróság elé állítják Parastou Forouhart Iránban. A német-iráni művésznő szüleit 1998-ban gyilkolta meg az iráni titkosszolgálat ellenzéki tevékenységük miatt – az évről évre több ember részvételével zajló megemlékezések nem tetszettek a hatóságoknak, be is tiltották őket: idén már szülei családi házában sem fogadhatott senkit. A Németországban élő Parastou-t a teheráni reptéren nem engedték felszállni gépére, a rezsim szombat óta fogvatartja. Bővebben erről a tazban lehet olvasni, addig is egy kis részlet:

Der vermeintliche Anführer des Täterkreises soll angeblich Selbstmord begangen haben und ein paar Sündenböcke, die vor Gericht standen, führten nicht zu den Drahtziehern. Parastou wurde gefragt, ob sie den Tod der Schuldigen verlange. "Wie kann ich die Todesstrafe verlangen, wenn ich seit Jahren dagegen kämpfe", erwiderte sie. Das Gericht bestrafte einige Angeklagte mit Gefängnis und schloss die Akte.

+ Mennyire vagy iszlamofób? A svájciak népszavazáson döntöttek arról, hogy nem akarnak minareteket látni az országban. Itt az idő tehát megtudnod, mennyire félsz az iszlámtól. Teljesen egyszerű a teszt: meg kell válaszolni pár kérdést, a végén pedig összeadni a pontokat. A kiértékelésből aztán kiderül, hogy akkor iszlamofób félrasszista vagy egy reménytelenül romantikus szociológus vagy-e. A Freitag tesztje itt érhető el.

Szólj hozzá!

Címkék: berlin iszlám irán sajtószemle taz spiegel freitag

A bejegyzés trackback címe:

https://berliner.blog.hu/api/trackback/id/tr921583684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása