HTML

Berliner

Blog Berlinről, Németországról és néha majd a currywurstról is. Napi sajtószemle és egy csomó minden a híreken túlról. Nena-klipeket közreadni nem fogunk, Hape Kerkelingről lehet szó. Rajongj értünk Facebookon!

Lájkolj!

Miért küldték ki a német balosokat a parlamentből?

2010.02.27. 13:40 bukovics

 
„Legyen már vége az afganisztáni háborúnak! Az öldöklésnek és a gyilkolásnak véget kell már érnie! Az afgán népnek meg kéne már kapnia az esélyt arra, hogy saját útjukon menjenek tovább. Önrendelkezésük joga ugyanis a béke előfeltétele. Ha több katonát küldünk, attól nem lesz béke, sőt. Több katona nagyobb ellenállást jelent – azt az érzést keltik az afgánokban, hogy megszállt országban élnek” 
- ezt a beszédet nem mondhatta el Wolfgang Gehrcke, a Linkspartei politikusa, miután frakciójának provokatív akciójának köszönhetően a pártot kizárták a Bundeswehr afganisztáni szerepvállalásáról folytatott vitából - írja a taz mai száma.

Miután a Linkspartei képviselői végighallgatták

pártjuk álláspontját a német hadsereg Afganisztán-missziójáról szóló vitában, mindannyian felálltak. Transzparenseket tartottak fel, melyeken a kunduzi légitámadás áldozatainak nevei voltak – demonstrálva ezzel azt a szándékukat, hogy lehetőleg már holnap vonják ki a hadsereget az országból. A performanszuk olyannyira sikeres volt, hogy Norbert Lammer házelnök kiküldte őket a parlamentből. 2009 márciusa óta ugyanis benne áll a házszabályban, hogy a parlamenti demonstrációk szabályellenesek, így büntetés jár értük. Ezt akkor a balosok képviselői is elfogadták, azt mondták, nem fordul elő többet, hogy performanszot tartanak a Bundestagban. Aztán mégis.

A parlamenti szavazásra aztán visszajöhettek

a baloldali képviselők, köszönhetően annak, hogy a parlament kétharmados többsége így döntött. 429 igen, 111 nem és 46 tartózkodás mellett a ház elfogadta, hogy a Bundeswehr afganisztáni tartózkodását 12 hónappal meghosszabbítják, és az eddigi 4500 helyett 5350 katonát küld Németország az országba. Az eddigi 280 fő helyett mostantól 1400 fő vesz részt az afgán hadsereg kiképzésében. A zöldek nem voltak egységesek a kérdésben. Renate Künast, a zöldpárt frakcióvezetője igennel szavazott, bár azt hozzátette: „a kormányzat töketlenkedése Afganisztán újraépítésében igencsak megnehezíti, hogy igennel szavazzunk.”

Ekkor azonban Christian Ströbele ellopta tőle a showt,

a zöldek frakciójának egyetlen egyéni választókörzetből (Berlin-Kreuzbergből) bejutó politikusa ugyanis felállt és a következőket mondta: „Nem tudom, Önök hogy érzik most magukat. Én itt ma magamat egyre rosszabbul érzem. A balpárt képviselői szerintem egyáltalán nem randalíroztak a parlamentben. Önök szerint mit gondolnak majd rólunk az afgánok, ha azt hallják, azért dobtak ki képviselőket a német parlamentből, mert azok egy németek által végrehajtott bombatámadás áldozatainak nevét emelték fel?” Meg is győzte frakcióját: 8 igen, 21 nem és 35 tartózkodás érkezett tőlük. 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: afganisztán zöldek taz bundestag kreuzberg linkspartei christian ströbele renate künast

A bejegyzés trackback címe:

https://berliner.blog.hu/api/trackback/id/tr731794693

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lemondott a német államfő 2010.05.31. 14:43:01

Horst Köhler lemondásának okaként a Bundeswehr afganisztáni szerepvállalásáról szóló megszólalásainak kritikáit, illetve hivatali iránti tisztelet hiányát jelölte meg. Köhler régebben azt nyilatkozta, Németország külföldi katonai szerepvállalásai az orszá…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása