HTML

Berliner

Blog Berlinről, Németországról és néha majd a currywurstról is. Napi sajtószemle és egy csomó minden a híreken túlról. Nena-klipeket közreadni nem fogunk, Hape Kerkelingről lehet szó. Rajongj értünk Facebookon!

Lájkolj!

Le lehet-e győzni Merkel akaratát?

2010.06.07. 05:55 bukovics

 
Ki lesz a Bellevue-kastély következő lakója? Christian Wulff, Niedersachsen (Alsó-Szászország) kereszténydemokrata miniszterelnöke, ahogyan azt Angela Merkel szeretné? Vagy Joachim Gauck egykori NDK-s emberi jogi aktivista, ahogyan azt a zöldek és a szocdemek szeretnék? Miért jelölte Merkel Wulffot, miért nem jó neki Gauck? És miért szüntetné meg a Linkspartei az egész elnöki pozíciót? Nézzük szépen sorban.

Nagy valószínűséggel Christian Wulff lesz Horst Köhler utóda a Német Szövetségi Köztársaság elnöki székében - erre engednek ugyanis következtetni az elnököt választó Bundesversammlung (szövetségi gyűlés) erőviszonyai. A Bundesversammlung 1244 főből áll: ebből 622-en a német alsóház képviselői, 622-en pedig a tartományi parlamentekből érkeznek. Mivel mind a parlamentben, mind a tartományokban erős a kormánykoalíció, ezért a CDU/CSU és az FDP kényelmesen megválaszthatja Wulffot - Joachim Gauck még akkor sem tud nyerni, ha a zöldek és a szocdemek mögé beáll a posztkommunista párt és a szélsőjobboldal is (egyik sem fog megtörténni). Ebben az esetben ugyanis még mindig 647:597 lenne az arány. Csakhogy ez a meccs még nincs lejátszva.

Mint azt vasárnapi gyorsposztunkban megírtuk, a német sajtó nagyobbik része Joachim Gauckot látná szívesen az elnöki székben. Különösen izgalmas, hogy még az a Bild is így tesz, melynek főszerkesztője, Kai Diekmann Helmut Kohlt tekinti példaképének, és tartva a Axel Springer-kiadó konzervatív hagyományait, nem nagyon vádolható azzal, hogy elfogult lenne az SPD-vel vagy a zöldekkel szemben - a Linksparteiről nem is beszélve. És konzervatív oldalról nemcsak a Bild, hanem gyakorlatilag az egész holdudvar szerencsésebbnek tartotta volna, ha Angela Merkel is beáll a Gauckot jelölő szocdem-zöld koalícióba. Springer másik lapja, a Welt meg is írta: "Mi mást kívánhatnánk Németországnak: legyen Joachim Gauck a köztársaság tizedik elnöke!"

De miért nem lépte ezt akkor meg Angie?

A zöldek és a szocdemek már szerdán előálltak elnökjelöltjükkel - a sajtótájékoztató előtt Sigmar Gabriel SPD-elnök még írt egy SMS-t Merkelnek, hogy bemutathatják-e Gauckot konszenzusos kormány-ellenzék közös jelöltként. Merkel azonban nem ment bele a nemzeti egység ilyen módon történő megteremtésébe, inkább jelölte másnap Wulffot, aki pártjának elnökhelyettese. Hülye is lett volna, ha egyszer azzal, hogy egyetlen komolyan vehető pártbéli riválisát megválasztatja elnöknek, nagyjából már csak ő marad az egyetlen alternatíva pártja számára a következő években.

Merkel már kedden érdeklődött Wulffnál, elvállalná-e az elnöki tisztséget. Niedersachsen miniszterelnöke csak szerdán mondott igent - ezalatt pont elegendő idő volt arra, hogy a német sajtót bejárja a hír, hogy Németország élén akár két nő is állhat: akkor sokan úgy tudták, a CDU Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter személyében találta meg a megfelelő embert az államfőségre. Végül csütörtökön állt a kancellár a nyilvánosság elé Wulffal - abban a tudatban, hogy állhatott volna egy nappal előbb Gauck mellett is, elkerülve minden további kínos magyarázatot.

Wulff tehát nagyon rosszul indított

A CDU elnökhelyettesének jelöltségét és alkalmasságát beárnyékolja egyrészt a németek Ursula von der Leyen modernizációs törekvései iránti szimpátiája, másrészt az a pártoktól független előélet és lenyűgöző életrajz, amit Joachim Gauck magáénak tudhat - írja a taz szombati kiadása. Ezt jelzi a lap szerint az is, hogy míg Gauck sajtótájékoztatóján egy órán keresztül ünnepeltette magát, addig Wulff öt perc után el is tűnt az elnökjelölésről szóló bejelentésről. Merkel valószínűleg még mindig nem fogta fel, hogy legnagyobb pártbéli riválisa önként vállalta, hogy feljebb bukik, azt nyilatkozta ugyanis Wulffról: "Különös tekintettel egyéb tevékenységeire örülök neki nagyon, hogy készen áll arra, hogy magára vegye azt a felelősséget, amit Németország első embereként viselnie kell."

A Linkspartei viszont nem nagyon örül a kialakult helyzetnek - legszívesebben megszüntetnék az elnöki pozíciót. "Egyáltalán, mit csinál az államfő? Egy embert nem ismerek az országban, akinek jobb lett attól, hogy van köztársasági elnökünk. Ráadásul évente 30 millió eurót kidobni azért, hogy legyen egy jóságos nagybácsink, teljesen felesleges" - írta egy cikkében a párt egyik alelnöke. Míg a posztkommunisták most nem örülnek, addig a szocdemeket és a zöldeket akár újra összehozhatja az államfői jelölés - Joachim Gauckból pedig nagy szerencsével még köztársasági elnök is lehet.

Június 30-áig, a Bundesversammlung elnökválasztós üléséig lesz még idő meggyőzni a CDU küldötteit arról (kizárt például, hogy a konzervatív sajtó visszatáncoljon Gauck-supporter szerepéből), hogy miért nem jó az, ha pártpolitikus áll az ország élén. Még akkor is, ha az csak egy protokolláris szerep, erősen korlátozott jogkörrel. 

Frissítés: A taz tudni véli, az FDP keletnémet politikusai is Gauckot támogatják.

2 komment

Címkék: angela merkel zöldek horst köhler spd joachim gauck bellevue

A bejegyzés trackback címe:

https://berliner.blog.hu/api/trackback/id/tr332060652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morbus_Hungaricus 2010.06.10. 14:47:42

Klassz blog, írj gyakrabban!

Nyilván azért állt elő a szocdem/zöld páros Gauckkal olyan gyorsan, hogy kényelmetlen helyzetbe hozzák Merkelt meg a kormányt, nem?

Hiszen attól a pillanattól ő nem lehet már "közös" jelölt. Azt ugye nyilván nem tehetik meg a kormánypártok, hogy hivatalosan az ellenzék jelöltje mögé állnak, tehát a baloldal mindenképpen jól jár: Egyrészt az egész sajtó arról cikkezik milyen jó "politika feletti" jelöltjük van és mennyire akadálya a CDU/CSU/FDP a "nemzeti egységnek". Ezért már megérte. Ha esetleg valami csoda folytán a renitensek segítségével mégis megválasztják, akkor meg bukik a kormány, mégjobb. (Bár a mostani gazdasági helyzetben a kormánybuktatás talán mégsem cél, inkább csak szívatják Merkelt egy kicsit.)

Más: Mit lehet tudni arról, hogy ténylegesen miért mondott le Köhler? Itthon olvastam célozgatásokat arra, hogy Afganisztán csak ürügy, a háttérben valami más van. Szerinted?

bukovics 2010.06.23. 21:05:42

@Morbus_Hungaricus: Merkelnek megvolt az esélye arra, hogy Sigmar Gabriel konszenzusos, CDU/CSU-SPD-zöld jelöltként mutassa be - akár pár nappal később - Gauckot. Szerintem itt a kancellár saját magát hozta kényelmetlen helyzetbe azzal, hogy Wulffot erőlteti.

Hogy miért ment Köhler, nem tudom. Van, aki szerint elhagyta a süllyedő hajót, mert elege volt abból, hogy a kormány lassan reagál a dolgokra, Merkel meg inkább külföldi imidzsét építi ahelyett, hogy belföldön tevékenykedne. De olvastam már olyan véleményt is, hogy a Bilderberg-csoport barcelonai találkozója miatt, bár ez mondjuk nem kicsit zavaros sztori. Egyébként nem tűnik úgy, mintha a németek bánnák a volt államfő döntését, sokkal inkább izgatja őket az utód személye.
süti beállítások módosítása