HTML

Berliner

Blog Berlinről, Németországról és néha majd a currywurstról is. Napi sajtószemle és egy csomó minden a híreken túlról. Nena-klipeket közreadni nem fogunk, Hape Kerkelingről lehet szó. Rajongj értünk Facebookon!

Lájkolj!

Miről írt ma a német sajtó? 2009. december 12.

2009.12.12. 11:05 bukovics

 
+ Angela Merkel kemény lesz a klímacsúcson.
Ha lesz valamilyen megállapodás Koppenhágában (Merkel optimista egyébként, szerinte lesz), azt csak akkor fogja aláírni, ha nem kell a klímavédelem miatt munkahelyeket megszüntetni Németországban. „Nem fogom hagyni, hogy Németország és az európai országok mindent magukra vállaljanak a klíma ügyében, míg mások látványosan továbbra sem csinálnak semmit” – mondta Merkel a Bildnek adott interjújában. A Greenpeace szerint a kancellár hozzáállása elszomorító. "Ha a gazdag országok nem támogatják kellő összeggel a szegényebbeket, nem lesz megegyezés" - így Kumi Naidoo, a zöld szervezet elnöke. Egyébként mára van meghirdetve a nagy tüntetés Koppenhága utcáin, a taz élőben közvetít erről.

+ Ma egyébként mindenki a klímacsúcsról ír: a taz címlapján "Így lesz Amerika zöld" címmel egy interjú van Sam Adamsszel, Portland polgármesterével, ahol ingyenes a városi közlekedés, csökken a szén-dioxid kibocsátás, zöld beruházások jönnek létre. A polgármester szerint zöldnek lenni ma az egyetlen járható út. (A teljes interjú még sajnos nincs fent online.) A Spiegel videókkal és infografikákkal sokkol: azt nézik meg, milyen lesz bolygónk száz év múlva, ha Koppenhágában felelőtlen döntés születik, és sem Kína, sem az USA nem vállal rendes szerepet a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében. A FAZ nagyon élvezetesen írja meg, mennyi mindent tud egy hatéves gyerek a klímaváltozásról: "Mindjárt kezdődik a tanítás az iskolában, az egész család elaludt, lehet, késni fogunk, de a fiam csak nem akar beszállni a kocsiba. Azt mondja: Hollandia mindjárt eltűnik a vízben, ti meg még mindig autóztok?"

+ Willy Brandtról nevezik el az új berlini repülőteret. A 2011 októberére elkészülő Berlin-Brandenburg International (BBI) nagyjából a mostani schönefeldi repülőtér területén lesz majd. (Egyébként amint a BBI megnyílik, Berlin-Tegel be fog zárni.) Az ötletet, hogy Willy Brandt legyen a névadó, Brandenburg SPD-s miniszterelnöke, Matthias Platzeck dobta be először - írja a Morgenpost. Közben az U6 Zwinnowitzer Strasse megállóját átnevezték Naturkundemuseumra, az intézmény vasárnap ezt azzal ünnepli, hogy aki metróval jön, ingyen belépőt kap.

2 komment

Címkék: közlekedés angela merkel sajtószemle taz faz spiegel bild morgenpost

A bejegyzés trackback címe:

https://berliner.blog.hu/api/trackback/id/tr411592085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psbalint 2009.12.12. 22:44:42

éltél kint vagy fogsz? vagy honnan a berlin iránti érdeklődés?

bukovics 2009.12.12. 23:05:20

@psbalint: leginkább nyarakat, karácsonyokat és húsvétokat voltam kint, lévén családom nagy része német, és azt tervezem, hogy majd odaköltözöm :)
süti beállítások módosítása