HTML

Berliner

Blog Berlinről, Németországról és néha majd a currywurstról is. Napi sajtószemle és egy csomó minden a híreken túlról. Nena-klipeket közreadni nem fogunk, Hape Kerkelingről lehet szó. Rajongj értünk Facebookon!

Lájkolj!

Hogyan lett Mesut Özil vezető anyag a német politikai lapok címlapján?

2010.10.17. 11:30 bukovics

 
Thilo Sarrazin híres-hírhedt, Németország leépíti magát című könyve végül elérte célját: Németországban elkezdtek gondolkodni arról, fenntartható-e jelenlegi formájában a multikulturális társadalom - maga Angela Merkel német kancellár és Abdullah Gül török államfő szólaltak ugyanis meg a hónapok óta tartó vitában. Megtalálták a közös pontot is Mesut Özil személyében.

A botránykönyvben az Index cikke szerint Sarrazin, a volt szocdem bankár azt írja:

A bevándorlásról kezdett társadalmi vita élesen megosztja Németországot, amióta Thilo Sarrazin, az időközben posztjáról lemondott Bundesbank-vezető egy augusztusban megjelent könyvében beilleszkedni képtelen rétegnek nevezte a muzulmán, vagyis arab és török bevándorlókat, azt vetve a szemükre, hogy a népes családjaik révén húzott szociális támogatással voltaképpen élősködnek a német államon. 

Nincs szükségünk idegen kultúrkörökből érkező újabb bevándorlókra - vonta le a következtetést a könyv alapján Horst Seehofer bajor miniszterelnök, aki úgy tűnt, egyedül lesz véleményével, a legtöbb német politkus és véleményformáló elítélte ugyanis a sarrazini gondolatokat. A bajor miniszterelnökhöz most Angela Merkel is csatlakozott, aki azt mondta, ebben a formájában vége a multikulturális társadalomnak - gyakorlatilag hadat üzenve mindazoknak, akik nem tudnak/hajlandóak beilleszkedni a német társadalomba.

Megszólal a török elnök is

Fontos azonban látni, hogy Merkel nem az iszlámnak üzent hadat. A CDU/CSU pártszövetség ifjúsági tagozatainak tartott előadásában azt mondta, az iszlám ma már Németország része, majd hozzátette: ennek nemcsak az az egyik látható nyoma, hogy Mesut Özil a Nationalelfben játszik. Merkelt erősíti a török elnök, Abdullah Gül szombati interjúja a Süddeutsche Zeitungban, melyben a társadalomba való beilleszkedésre és a német nyelv tökéletes, folyékony és akcentus nélküli elsajátítására szólította fel a Németországban élő törököket. "Ha Mesut Özil megkérdez, melyik ország színeiben focizzon, bátorítottam volna, hogy Németország mezét vegye fel. Korlátlanul támogatom őt" - így a török államfő, aki szerint Özil mintapéldája annak, milyen az, amikor valaki török szülők gyermekeként tökéletesen beilleszkedik a német társadalomba, így példakép lehet a Németországban élő török közösség számára. 

A pontot az i-re Christian Wulff német elnök beszéde teszi, mely a német egység huszadik évfordulója alkalmából hangzott el Brémában (a magyar fordítást a Szuverén.hu-nak köszönhetjük):

„Mi egy nép vagyunk!” Ez a mondat napjainkban minden itt élő számára felhívás. Olyan felhívás, mely nem szimpátián alapul, hanem azokon az értékeken, melyek hazánkat erőssé tették. Ha ezt értjük azalatt, hogy „mi”, akkor sikeresen össze tudunk fogni – mi, akik csak rövid ideje élünk itt, és mi, akik már oly régóta élünk itt, hogy elfelejtettük, őseink is kívülről érkeztek. Amikor német muszlim nők és férfiak azt írják: „Ön a mi elnökünk!”, akkor teljes szívemből felelem: „Igen, természetesen az Önök elnöke vagyok!” Méghozzá azzal az odaadással és meggyőződéssel, hogy minden, Németországban élő ember elnöke vagyok.

Csak kicsit kapcsolódik a témához: a burkavitáról rendezett előadást a Társadalomelméleti Kollégium, melyről videó is készült, ez itt nézhető meg.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: iszlám törökország angela merkel abdullah gül burka christian wulff mesut özil

A bejegyzés trackback címe:

https://berliner.blog.hu/api/trackback/id/tr552377916

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Merkel: Teljes kudarc a multikulturális társadalom 2010.10.17. 11:43:02

Abszolút kudarcnak nevezte potsdami beszédében a multikulturális társadalom gondolatát Angela Merkel német kancellár. A politikus szerint az országba érkező bevándorlókkal szemben elvárásokat kell támasztani, és ezek között a német nyelv megtanulásának is…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása