HTML

Berliner

Blog Berlinről, Németországról és néha majd a currywurstról is. Napi sajtószemle és egy csomó minden a híreken túlról. Nena-klipeket közreadni nem fogunk, Hape Kerkelingről lehet szó. Rajongj értünk Facebookon!

Lájkolj!

Galambos Márton: Keleten történik mindaz, ami miatt az elmúlt 15 évben mindenki Berlinbe vágyik

2009.12.17. 10:35 bukovics

Galambos Márton, a Figyelő újságírója két évet élt Berlinben, két részletben. Legutóbb egy újságíró-ösztöndíjprogram keretében kutatta, hogy mit és mit nem csináltak hazánkban a német lapkiadók. Mi most nem erre, hanem berlini tapasztalataira voltunk kíváncsiak.

Milyen benyomást tett rád a város? Mennyire lehet érezni, hogy húsz éve itt két, nagyon eltérő fejlettségű városrész egyesült?

Berlinben két évet éltem, két részletben, így valamennyire tényleg a második otthonom lett. Általános benyomás? Sok tér (széles utcák!), sok park, élhető tempó, jó mozik, modern belsőterek és házak, folyamatosan jelen lévő történelem (Weimar, nácik, fal). Talán már az első héten is látni a különbséget kelet és nyugat között. Nyugat sokkal inkább egy unalmas, jópolgári nyugati város, míg keleten történik mindaz, ami miatt az elmúlt 15 évben mindenki Berlinbe vágyik. Elvileg keleten mások a gyalogoslámpák, csak keleten van villamos, és mások a lámpaoszlopok is - ezek a turistafogódzók. De más a hangulat, sokszor szebb kelet, mert most lett felújítva, sokszor pedig egyszerűen csak hangulatosabb. Persze a multikulti negyed, Kreuzberg is nyugat azért, mint ahogy érdekes, de nem hangulatos a Karl-Marx-Allee keleten.

Hogy ízlenek a német ételek? Az egyik legberlinibb étel, a Currywurst mustárral gondolom, megvolt.

A Currywurst nem a kedvencem. Barna szósz jöhet (egyetemi menzákon), Bratwurst is rendben van, az S-Bahn megállókban zsemlével. Tipikus berlini szokás a közös reggelizés kávézókban, éttermekben. Sok kedves, középosztálybeli figura gyerekkel vagy nélküle, szombat délelőtt palacsintát eszik a müzli, rántotta, Bratwurst után. Ez leginkább Prenzlauer Bergben fellelhető. Nem német, de mégis kedvenc a török Döner, és ami igazán finom, az a Türkische Pizza. Ez utóbbi hús nélkül (de így sem vega) is zseniális. Ezek vezetnek ár/érték arányban is.

Igazítottál el random turistákat a metróban?

Rendszeresen. Volt időszak, hogy szinte minden nap megállított valaki. Azóta is rejtély, hogy miért. 

Ha van, melyik a kedvenc S- vagy U-Bahn-vonalad és miért?

Az U2. Mindig a vonalán laktam, a fontosabb helyekre ez visz el. Ráadásul az egyik végállomása a költői nevű Ruhleben. (A másik Pankow, amit meg is zenésítettek, mert ott laktak a kommunista vezetők.)

 
Ha már Udo Lindenberg: mennyire tűnt hallgathatónak a német popzene?

Ez nem az én területem, de a német pop kifejezetten szórakoztat, bár nem hallgatom. 

Milyen német lapokat olvastál?

Süddeutsche Zeitung, Spiegel, FAZ Sonntagszeitung, néha taz. Napról, napra, hétről, hétre rá tudtam csodálkozni, hogy mennyire jók. 

Kedvenc utca: Zimmerstrasse, bár itt a "kedvenc" helyett legyen inkább a "legérdekesebb". Itt futott ugyanis a fal, ami eredetiben itt áll egyedül, miközben az utca két oldalán a Gestapo-központ romjai állnak szemben a volt Luftwaffenministeriummal, amit a kommunisták később a minisztériumok házának használtak (itt kiáltották ki az NDK-t), jelenleg pedig pénzügyminisztériumként funkcionál. Egy utca, sok történelem.

Kedvenc kávézó: Schwarze Schafe a Rosenthaler Platzon. 

Kedvenc tér: Banális, de a Potsdamer Platz és a Pariser Platz (ahol a Brandeburgi kapu is áll). Emberközeli modern építészet, új és régi egyben. Profi munka mindkettő.

Kedvenc pályaudvar: Hauptbahnhof. Vonatpalota, szintén pompás modern építészet, érdemes sétálni benne egyet.

Kedvenc környék: Mauerpark, Oderberger Strasse. Kedves hippi (kicsit yuppieval keverve) környék, annak is a kevésbé frekventált része. Illetve kedvenc még a sörkert a Zoo mellett. Csak hogy legyen egy nyugati is.

Mi az, ami nem tetszik Berlinben?

Nincsenek ott a barátaim és a családom - nagyjából ennyi, a többi nekem rendben lenne.

Első képen Galambos Marci a kép jobboldalán a tévétorony előtt, a másodikon a Ver.di sajtószakszervezeti lapban, mint lelkes hallgatóság, Folk Györggyel, aki akkoriban Figyelő-tudósító volt, most HVG Online rovatvezető.

3 komment

Címkék: interjú galambos márton magyarok berlinben

A bejegyzés trackback címe:

https://berliner.blog.hu/api/trackback/id/tr621603325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DRtorgyi 2009.12.18. 10:19:28

Van eredeti fal a Spree partján, az O2 - nél. Nyugat is jó hely, például Steglitz az egyik legjobb egész Berlinben, illetve ennek a kelet - nyugat összehasonlításnak már semmi értelme nincs. Ha nem lenne kockakő - sor végig, akkor nem sokan tudnák megmondani, hogy hol volt a fal.

bukovics 2009.12.18. 12:55:03

@DRtorgyi: "Ha nem lenne kockakő - sor végig, akkor nem sokan tudnák megmondani, hogy hol volt a fal." Igen, erről itt írtunk: berliner.blog.hu/2009/12/09/husz_eve_es_egy_honapja_omlott_le_a_berlini_fal_seb_vagy_emlek

berlin_mount 2010.01.10. 23:48:22

Hmm, egy-két utcába bekukkantva mindig meg tudom mondani, hogy az adott környék kelet vagy nyugat.
Teljesen más stílusban, más ritmusban élnek az emberek a két oldalon. Valószínüleg nyugatot a zsúfoltság a nyüzsgésre predesztinálja, míg keleten valahogy tágasabb a tér, így egy nyulfarknyival lassabb az élet.
süti beállítások módosítása